Шоколадово-карамелена торта
Ето, че дойде ред на първата рецепта за годината, а и първата от доста време насам... Това е новогодишната торта, която приготвих за събиране с приятели. При приготвянето и реших да следвам собствеения си вкус и мисля, че се хареса и на останалите. Блатовете са наситено шоколадови и по-мокри, т.е. не са сухи и ронливи. Не съм ги напоявала допълнително с нищо, тази работа свърши крема, а и както вече казах самите блатове не стават сухи. Кремът е карамелен. Следващият път обаче бих сложила повече захар да се карамелизира, за да бъде по-наситен вкуса. Глазурата е от разтопен черен шоколад, млечен карамел и орехи.
Продукти:
за блата:
4 ч.ч. бяло брашно
1 и 1/2 ч.ч. захар
400 грама майонеза (BELLA)
20 грама бакпулвер
2 ч.ч. вода
2 ампули ванилия
100 грама какао
*1 ч.ч. = 200 мл
за крема:
800 мл прясно мляко
200 грама захар + 1 пак. ванилена захар
2 големи яйца (размер L)
4-5 равни с.л. брашно
2 с.л. млечен карамел (дулсе де лече)
рецептата е адаптирана от тук
за глазурата:
150 грама черен шоколад + 1 с.л. масло
орехи и дулсе де лече за декорация
Приготвяне:
Всички продукти за блатовете се смесват добре с миксер, като първо се разбиват майонезата със захарта, добавя се водата и ванилията, а след това и пресятото брашно с какаото. Сместа се прехвърля в застлана с хартия за печене кръгла тавичка с падащи стени и се слага да се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна. При мен без вентилатор печенето отне ок. 1 час, като проверявах с клечка готовността на блата. След като се изпече оставяме да изстине.
За крема карамелизираме на умерена температура на котлона 200 грама захар. Като придобие златист цвят наливаме млякото. Отначало карамела се втвърдява на дъното на съда, но при разбъркването се разтваря. Когато карамелът се разтвори и млякото придобие леко розов цвят се прибавят разбитите с 4-5 с.л. брашно 2 яйца плюс малко от топлото мляко. Бъркаме докато се сгъсти. След като свалим от котлона може да се сложат 2 с.л. дулсе де лече.
Преминаваме към сглобяването на тортата. За целта блата се разделя на 3 равни части (при мен бяха 4, но четвъртата част се получи от самото изравняване - беше доста тънка и от нея направих малки тортички в отделни купички). С помощта на тортен ринг върху поднос сглобих тортата, като редувах блат - крем. От горе оставих неизмазана с крем. Така тортата се оставя на хладно за една нощ. Н сутринта ринга се маха и се украсява по желание - в случая с разтопен шоколад, карамел и орехи. На мен идеята ми беше да направя т.нар. гола торта (naked cake), затова оставих неизмазана с крем отстрани. Мисля, че се получи. :)
Коментари
Публикуване на коментар