Соленки пръчици
Ароматни и хрупкави тези соленки са много вкусни. От години моята майка ги приготвя, а аз съм участвала само в намазването с яйце и поръсването със семена (а след това и в яденето). Днес реших сама да опитам да ги приготвя и определено се получиха.
Подходящи за следобедна закуска, за похапване докато гледате хубав филм, а защо не и за мезе към вино или бира. Аз избрах да съчетая солените пръчици със свежа салата и така се получи перфектен лек и едновременно засищащ обяд.
Продукти:
1 ч.ч. стрито сирене (натрошено и намачкано)
1 ч. ч. разтопено масло/мас
1/2 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. бакпулвер + 1 ч.л. сол
1 жълтък за намазване
брашно
* може да се добави и кашкавал
Приготвяне:
Всички продукти се смесват в купа. Замесва се меко тесто, което се оставя за 30 мин. в хладилника. След това се разточва на кора с дебелина ок. 1/2 см. Реже се на ленти или се правят фигурки с формички за сладки. Оформените соленки се поставят в тава покрита с хартия за печене, намазват се с разбит жълтък и се поръсват със семена по желание. Пекат се до зачервяване в силна фурна (при мен на 250 градуса).
Коментари
Публикуване на коментар