Козунак с халва и шоколад
Както казах, днес ще публикувам две рецепти за домашен козунак. Едната е за Козунак с дулсе де лече, а втората - за козунак с халва и течен шоколад - комбинация от два невероятни вкуса.
Продукти:
3 яйца
100 грама захар
100 грама масло/мас + олио
1/2 кубче мая
1/2 щипка сол
1 и 1/2 к.ч. прясно мляко
есенция по желание (аз използвах лимонова)
*1 к.ч. = 75 мл.
Приготвяне:
Прави се квас от 1/2 кубче мая + 1/2 щипка сол + 1 ч.л. захар + 1 ч.л. брашно + 1 и 1/2 чаша топло мляко.
Яйцата се разбиват със захарта и избраната от вас есенция. Прибавя се шупналата мая и постепенно се добавя от брашното. Замесва се тесто, в което се втрива мазнината. Оставя се да втаса на топло ок. 1 час. Премесва се отново и се добавя плънка по желание. Оформя се в желаната форма и се поставя във форма покрита с хартия за печене. Втасва втори път. Намазва се с белтък и се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна за ок. 1 час.
* Аз разделих тестото на две равни части, които разстелих с ръце във форма на елипса. Едната поръсих с нарязана на парченца халва и завих на руло, а другата намазах с течен шоколад (начина на разпределяне на шоколада и от тук) и отново завих на руло. Двете рула усуках първо всяко около себе си, а след това едно с друго и завих на охлювче.
Коментари
Публикуване на коментар