Козуначена торта с ванилов крем




   Ето и една идея какво да правите с останалия от Великден козунак. Сигурна съм, че почти във всеки дом в момента се намират парчета стар козунак и ако до преди 3-4 дни не можехме да му устоим, то сега той си стои някъде забравен. Затова днес предлагам един нов десерт от стар козунак. Също толкова вкусна и апетитна колкото прясно изпечения козунак, но доста по-бърза козуначена торта.

Продукти:

400 грама козунак                                                  
700 мл прясно мляко
1 яйце
5 с.л. брашно
1/2 ч.ч. захар
есенция ванилия или ванилова захар
течен шоколад + шоколад за декорация
*Моят козунак беше с течен шоколад и след всеки пласт крем слагах още малко шоколад на някои места. Декорирах с настърган млечен шоколад. Шоколадът може изобщо да се пропусне или да се замени с друго по избор, в зависимост от вида на козунака и желанието.

Приготвяне:

   Козунакът се нарязва на филийки. Приготвя се крем от останалите продукти. За целта млякото заедно със захарта се слага на котлон, за да се стопли, но не трябва да завира. През това време се разбива яйцето с брашното и се прибавя малко от топлото мляко. Малко преди млякото да заври на тънка струя и при непрекъснато бъркане се излива яйчената смес. Бърка се докато кремът се сгъсти. Накрая се слага есенцията. Аз използвах ванилова захар, тъй като с това разполагах в момента и също се получи.
  Тортата се сглобява като се редува ред козунак, ред крем. При мен се получиха общо 3 козуначени блата. Използвах кръгла форма за торта с диаметър 26 см. Слага се в хладилник за поне 6 часа.




Коментари

Популярни публикации