Пастички с крем "Халва"



   Тези пастички са пълна импровизация и на фона на кулинарните ми несполуки през последния месец се получиха доста добре. Всичко започна от сестра ми, която ме помоли да и приготвя нещо за рождения ден, с което да почерпи в училище. Тя искаше бонбони, но на мен ми се правеха пастички, тъй като не бях правила никога. Тя бързо се съгласи с идеята ми и така вчера решихме да направим репетиция, като използвахме налични продукти, т.е. направихме ги без предварителна подготовка. Получиха се много мекички и не много сладки десертчета с аромат на халва. За крема също ми хрумна в последния момент. Рецептата е на Теди Титова. Отдавна бях хвърлила око на този крем и ето, че му дойде момента.


Продукти за блата:
1 яйце
2 ч.ч. брашно
90 г млечен шоколад*
250 г кисело мляко
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода

*шоколадът може да се замени с 3 с.л. какао

Продукти за крема:
300 мл прясно мляко
250 г халва (използвах такава, защото имах от нея)


Приготвяне:
   Яйцето се разбива със захарта и олиото. Прибавят се млякото с угасената в него сода, какаото/шоколада. Добавя се пресятото брашно и се разбърква добре с дървена лъжица. Сместа се изсипва в правоъгълна тава покрета с хатия за печене. Пече се в предварително загрята на 150* фурна, при мен за ок.20 мин. Хубаво е да се проверява с дървено шишче или клечка.
   За крема, в тенджерка на котлона се слага прясното мляко и нарязаната халва. Със затоплянето халвата се разтапя, като се бърка непрекъснато до сгъстяване на крема.
   След като блатът вече е изстинал се нарязва на правоъгълници/квадрати и всяка форма се разполовява. Половинките се слепват две по две с топлия крем. От това количество тесто при мен се получиха 15 броя пастички. За украсата съм използвала разтопен шоколад.




Коментари

Популярни публикации