Фифи торта с ябълки



   Есента вече наближава, а това е любимият ми сезон. Става ми едно такова топло на душата и романтично. Червено-оранжева, с дъх на канела, печена тиква и ябълки. Това за мен е есента. Точно такъв е и сладкишът, който ще ви представя днес. Това е така любимата ми Фифи торта, която вече веднъж съм представяла тук (Фифи торта с пресни ягоди), но този път с типичен есенен вкус - с ябълки, стафиди, канела и орехи.
   Изключително ароматен и подходящ за хладните есенни дни сладкиш, когато пазарите се отрупват с ябълки. Към следобедното кафе или просто като десерт определено няма да сбъркате с тази комбинация от сладко маслено тесто с ябълки, ядки и канела. Вижте и рецептата.

Продукти:

за тестото:
2 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. мас/масло
ок. 500 грама брашно

за плънката:
3 средно големи ябълки
100 грама захар
50 грама стафиди
1 и 1/2 ч.л. канела или канела на вкус
орехи - около две шепи
50 мл олио

Приготвяне:
   Яйцата се разбиват заедно със захарта и мазнината. Добавя се содата. Постепенно се добавя от брашното и се замесва меко маслено тесто. Готовото тесто се оставя в хладилника. През това време се приготвя ябълковата смес. За целта трите ябълки се обелват, настъргват и се поръсват със захарта, слагат се стафидите, орехите и канелата. Добавя се олиото и всичко се задушава в тенджера на котлона. 
   Докато ябълковата плънка изстива тестото се разделя на три части - две еднакви по-големи и една по-малка. На едро ренде се настъргва първо едната по-голяма част от тестото и върху нея се разпределя половината от плънката. Отгоре се настъргва втората по-голяма част и се слага останалата прънка. Накрая се завършва с третата - по-малка част от тестото. Сладкишът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.




Коментари

Популярни публикации