Бананов кекс



   Не съм публикувала в блога доста отдавна. От 29 август. Това е така, защото покрай университета съм доста заета и ще имам все по-малко време оттук нататък. Не смятам обаче  да спра да се занимавам с блога и винаги, когато имам време ще споделям това, което съм приготвила. Всъщност, за последните три седмици това се свежда до кафе и сандвич сутринта преди да изляза... Банановият сладкиш и едни мъфини, които също ще покажа направих в неделя докато си бях в Разград. 
   Вече ми е есенно. Любимият ми сезон (и друг път съм го споменавала). 
В хладилника открих няколко забравени банана (достатъчно за да почернеят) и няколко ябълки. Масло, орехи, канела, парченца черен шоколад и... веднага ми замириса на перфектният кекс за есента. Затова включих фурната и запретнах ръкави. Че стана и бързо. Ето и рецептата.

Продукти:
125 грама масло
200 грама захар
2 яйца
2 добре узрели банана (3 ако са по-малки)
50 грама кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
250 грама пресято брашно
50 грама черен шоколад

За поръсване:
захар
канела
орехи

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта с помощта на миксер. Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива добре. Брибавят се киселото мляко, намачканите банани и натрошеният шоколад. Слагат се брашното и бакпулвера и се разбърква добре. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене тавичка. Заглажда си и се поръсва със захар, канела и натрошени орехи. Кексът се пече около 40 мин. в предварително загрята на 150 градуса фурна, като се проверява с дървено шишче.






Коментари

Популярни публикации