Бишкотена торта с какаов крем, ягоди, лешници и бял шоколад




   Поводът да направя тази торта беше рожденият ден на приятеля ми, който беше миналата седмица. Тъй като според него "ако ще е торта трябва да е шоколадова" и "колкото повече, толкова повече...ми расте размерът на дрехите" :D тортата трябваше да е едновременно с много шоколадов крем, но и лека. Ягодите я правят много свежа, а в комбинация с хрупкави лешници и парченца бял шоколад се получи изключително хубав празничен десерт.

Продукти:
400 грама бишкоти
1 ч.ч. кафе + 2-3 с.л. уиски за потапяне на бишкотите
течен шоколад
за крема:
1 литър прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. какао
8 с.л. брашно
125 грама масло
100 грама черен шоколад
за декорация:
250 грама ягоди
50 грама лешници
30 грама бял шоколад


Приготвяне:
   Първо се приготвя крема, тъй като трябва да се охлади преди да започнем сглобяването на тортата. За целта ок. 800 мл от прясното мляко заедно с маслото и захарта се слагат на котлона. В отделна купа се разбиват с миксер яйцата, какаото, брашното и останалото мляко до хомогенна смес. Когато млякото заври към него се прибавя какаовата смес на тънка струя при непрекъснато бъркане. След като кремът се сгъсти се сваля от котлона и се добавя начупения шоколад. Оставяме да се охлади.
   Докато кремът се охлажда с част от бишкотите се оформя стена според формата на тортен ринг. След това с останалите бишкоти се прави блат като се начупват на едри парченца, потапят се в кафето и се нареждат плътно. Залива се с част от крема и се полива с малко разтопен течен шоколад. Процедурата се повтаря още два пъти. Накрая се завършва с крем и се декорира с ягоди, парченца бял шоколад, натрошени и цели лешници.




Коментари

Популярни публикации