Пълнозърнест хляб




   Полезен и вкусен, домашният пълнозърнест хляб е много лесен за приготвяне, а освен това става и бързо. Могат да му се добавят различни семена по желание, както и да се смесят два вида брашно. Аз избрах да смеся равни части пълнозърнесто и бяло брашно. Така става доста по-мек и определено се оцени.


Продукти:
500 грама брашно (250 грама и пълнозърнесто и 250 грама бяло)
1 и 1/2 ч.л. сол
1 ч.л захар
половин кубче мая (21 грама)
1 с.л. олио/зехтин
320 мл топла вода
различни семена по желание


Приготвяне:
Маята се разтваря заедно със захарта, солта и топлата вода. В купа се смесват двата вида брашно и семената. Прави се кладенче по средата, в което се добавя разтворената мая и 1 с.л. олио или зехтин. Замесва се тесто, което се оформя според формата на тавичка, върху която се поставя хартия за печене. Така тестото втасва около 40 минути (най-добре във фурна на 50 градуса ). След като тестото втаса фурната се засилва на 200 градуса и хлябът се пече около 40 минути. След като се изпече се завива в памучна кърпа.





Коментари

Популярни публикации