Царевични питки




   Напоследък ми е интересно да изпробвам рецепти с  различни видове брашна. Тези питки са приготвени с два вида брашно - царевично и бяло (тип 500). Царевичните хлебчета стават много вкусни и ароматни, а рецептата съм взела от тук, като съм направила някои малки промени. Една от тях е, че направих двойна доза и определено не сбърках. 

Продукти за 4 питки:     
                                                   
20 грама прясна мая (1/2 кубче)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин/олио (аз използвах олио)
100 грама царевично брашно
250 грама бяло брашно + още за доизмесване

50 грама меко масло
1 ч.л. микс от подправки (аз използвах само мащерка)
* който обича повече подправки (като мен) може да увеличи дозата
различни семена за поръсване (маково, ленено, сусам и др.)
1 яйце за намазване

Приготвяне:
 Маята се разтваря в леко затоплената вода заедно със захарта и солта. В купа се смесват двата вида брашно и олиото/зехтина. Водата с вече разтворената мая се прибавя към брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса докато удвои обема си.
  В малка купичка се разбъркват разтопеното масло и подправките. 
  Втасалото тесто се разделя на 4 части и се оформят 4 питки, намазани с масло. Аз използвах начина на оформяне от оригиналната рецепта, но могат да се приложат и други начини на завиване. Слагат се в тава покрита с хартия за печене, намазват се с разбито яйце и се оставят да втасат за още около 20 мин. (при мен времето беше по-малко). Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 мин.










Коментари

Популярни публикации