Сладки кифлички
Стават с хрупкави крайчета и мека среда. Могат да се приготвят с плънка по желание. Този път аз направих кифличките с три вида плънка. Имах малко течен шоколад, малко халва и бурканче сладко от сини сливи. И трите вида станаха много ароматни и вкусни. Шоколадът си е класика, халвата придава много наситен и приятен аромат, а сладкото поради влажносста си ги прави много мекички.
Вече готовите кифлички - със сладко, с халва и с течен шоколад |
Продукти:
500 грама бяло брашно + 100-200 грама за доомесване
1/2 кубче мая
3 яйца
200 грама масло или мас
125 мл. топло прясно мляко
150 грама захар
щипка сол
една ампула лимонова есенция/лимонова кора
семена и захар за поръсване
За сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок (не е задължителен)
Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко заедно с 1 ч.л. захар и щипка сол. Брашното се пресява. Яйцата се разбиват със захарта и мазнината. Прибавя се маята и лимоновата есенция/кора. Постепенно се добавя от брашното като се разбърква добре с дървена лъжица. Замесва се тесто, което се оставя да втаса за ок. 1 час. Втасалото тесто се разделя на топчета, които се разточват, слага им се плънка и се завиват като кроасани. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене, намазват се с олио и се поръсват с поръска по желание. Втасват още ок. 20 мин. след което се пекат в предварително загрята на 150 градуса фурна за ок. 30 мин. След като кифличките изстинат се намазват със захарен сироп.
Начин на завиване:
Топчето тесто се разточва на елипса.
Горните краища на всяка елипса се завиват леко към вътрешността.
Полученият триъгълник се обръща и върху широката част се поставя избраната плънка.
Завива се като кроасан и краищата леко се притискат.
Коментари
Публикуване на коментар