Сладки кифлички



   Това са най-вкусните сладки кифлички, които някога съм яла и първите, които правя. Всъщност ги приготвям вече за втори път. И двата пъти свършиха за отрицателно време. Рецептата имам от лелята на моя приятел. Опитах ги за първи път, когато тя ги беше приготвила, след това тя ми показа как да ги направя. Оттогава това са ми любимите сладки кифлички.
   Стават с хрупкави крайчета и мека среда. Могат да се приготвят с плънка по желание. Този път аз направих кифличките с три вида плънка. Имах малко течен шоколад, малко халва и бурканче сладко от сини сливи. И трите вида станаха много ароматни и вкусни. Шоколадът си е класика, халвата придава много наситен и приятен аромат, а сладкото поради влажносста си ги прави много мекички.


Вече готовите кифлички - със сладко, с халва и с течен шоколад

Продукти:
500 грама бяло брашно + 100-200 грама за доомесване
1/2 кубче мая
3 яйца
200 грама масло или мас
125 мл. топло прясно мляко
150 грама захар
щипка сол
една ампула лимонова есенция/лимонова кора
семена и захар за поръсване

За сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок (не е задължителен)

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко заедно с 1 ч.л. захар и щипка сол. Брашното се пресява. Яйцата се разбиват със захарта и мазнината. Прибавя се маята и лимоновата есенция/кора. Постепенно се добавя от брашното като се разбърква добре с дървена лъжица. Замесва се тесто, което се оставя да втаса за ок. 1 час. Втасалото тесто се разделя на топчета, които се разточват, слага им се плънка и се завиват като кроасани. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене, намазват се с олио и се поръсват с поръска по желание. Втасват още ок. 20 мин. след което се пекат в предварително загрята на 150 градуса фурна за ок. 30 мин. След като кифличките изстинат се намазват със захарен сироп.

Начин на завиване:

Топчето тесто се разточва на елипса.


 Горните краища на всяка елипса се завиват леко към вътрешността.

 Полученият триъгълник се обръща и върху широката част се поставя избраната плънка.

 Завива се като кроасан и краищата леко се притискат.




Коментари

Популярни публикации