Кейк с локум и орехи
През вече отминалите почивни дни имах доста време за кулинарстване, както и компания, с която споделих процеса на приготвяне, а след това и на похапване. В събота заедно с леля и със сестра ми Яна (която все по-често започна да се включва) приготвихме ябълкови мъфини, които обаче ще споделя тук друг път. Вчера пък с майка ми направихме пълнозърнест хляб и бонбони с халва, а по-рано през деня Яна се включи в направата на кейк с локум и орехи, който ще ви представя сега. Преди майка ми го приготвяше, но май вече ще го прави Яна, защото се справи много добре.
Кейкът с локум и орехи става много пухкав, мек и ароматен. Рецептата отново е с много достъпни продукти, които се намират почти винаги във всеки хладилник. Лесен за изпълнение и много вкусен това е един от любимите на всички вкъщи сладкиши. Надявам се да стане и ваш :).
Продукти:
400 грама кисело мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мазнина (олио, мас или масло)
1 ч.л. сода
лимонова кора или лимонова есенция (може и двете)
140 грама локум
орехи
пудра захар за поръсване
* 1 ч.ч. = 200 мл.
Приготвяне:
Содата се угася в киселото мляко. Добавя се захарта и се разбива добре с миксер докато захарта се разтвори. Сместа се оставя да престои 30 мин. Прибавя се мазнината, брашното, лимоновата кора/есенция. Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Отгоре се разпределя нарязаният на парченца локум и орехите и леко се притискат. Кейкът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин. След като се изпече се поръсва с пудра захар и се оставя да изстине.
Коментари
Публикуване на коментар