Сладки охлювчета с два вида плънка



   Сладки козуначени кифлички оформени като охлювчета изглеждащи като питка. Много сложно стана. Аз ще ги кръстя сладки охлювчета. Отдавна бях намислила да ги направя и ето, че тази сутрин най-сетне стигнах до тях. Бях сама и трябваше да стана рано да нахраня Аксел (от скоро имаме бебе куче) така че имах и време и пространство да се развихря.
   Сладките охлювчета станаха бързо и много вкусни. Направих цяла доза, от която излязоха две тави от по 13 охлювчета. Затова и ги направих с две различни плънки. Едната от домашно сладко от вишни, а другата - от течен шоколад и стафиди.

Продукти:
1 кубче (42г) мая
100 мл вода
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
125 грама масло/свинска мас (аз използвах мас)
1 ампула лимонова есенция
кората на половин лимон
брашно

1 ч.ч. = 200мл

Плънка:
250 грама сладко от вишни (в зависимост от сладостта и гъстотата на сладкото може и по-малко) + пудра захар за поръсване
200 грама течен шоколад + 20-30 грама стафиди

Приготвяне:
   В купа се натрошава маята. Добавя се 1 с.л. захар, 5 с.л. брашно и 100 мл топла вода. Разбърква се добре и се оставя настрана, за да шупне. През това време в друга купа се пресяват 2-3 ч.ч. брашно + 1/2 ч.л. сол. Слагат се яйцата, останалата захар, разтопената мазнина, прясното мляко и есенцията. През това време маята трябва вече да е шупнала и се добавя към останалите съставки. Всичко се обърква с дървена лъжица и постепенно се добавя още брашно. Накрая се омесва гладко, меко тесто. Тестото се оставя да втаса докато удвои обема си.
   След като тестото е вече втасало се премесва още веднъж и се разделя на две равни части. Едната част се разточва на тънка елипса и се намазва със сладко. Завива се на руло и се реже на колелца/охлювчета, които се нареждат в тава покрита с хартия за печене, като се оставя по малко разстояние между тях. Другата част от тестото също се разточва, намазва се с шоколад, поръсва се със стафиди и се завива, нарязва и нарежда като предходната.
  Фурната се включва на 100 градуха и охлювчетата се поставят в нея, за да втасат (става бързо), след което се засилва на 200 градуса и се пекат до готовност. При мен печенето отне 40 мин. за всяка тава, като на 20-та минута намалих градусите на 150 и покрих с фолио. Десет минути преди да ги извадя махнах фолиото.

Сладки охлювчета с вишни





Сладки охлювчета с шоколад




Коментари

Популярни публикации