Содена питка



   Чудих се вчера какъв хляб ми се яде. За обяд имах супа, а аз обожавам топла супа с пресен домашен хляб. Нямах мая в хладилника и затова трябваше да е без мая. Спрях се на познатата на всички содена питка. Трябваше да е класическа содена питка, но като погледнах в шкафа видях че и бялото брашно може да не ми стигне. Имах обаче и малко пълнозърнесто брашно и реших да комбинирам. Получи се една също много вкусна както класическата - содена питка с пълнозърнесто брашно. Преди да я сложа във фурната поръсих и със семена.

Продукти:
400 грама кисело мляко
1 яйце
3 с.л. олио
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно
*при мен беше малко по-малко от килограм като ок.300 грама беше пълнозърнесто

Приготвяне:
Яйцето се разбива с олиото и солта. Содата се угася в киселото мляко и се прибавя към яйцето. Постепенно се добавя от брашното и се замесва меко тесто. Тестото се разстила с ръце върху намазнена тавичка. Правят се дупки с вилица. Отгоре аз поръсих с ленено и сусамено семе.
Содената питка се пече ок.45 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като се изпече се покрива с кърпа, за да се задуши.




Коментари

Популярни публикации