Огретен с тиквички, картофи и наденица



   Този огретен се прави вкъщи през летните месеци, когато има пресни тиквички и пресни картофи. По принцип го правим постен, но този път реших да сложа и нарязана на колелца наденичка, защото ми се ядеше нещо месно и със зеленчуци, но да не е ястие с много сос или печено месо. За сочността му тук идва на помощ млечният сос.

Продукти:
1,5кг пресни картофи
1,5кг пресни тиквички
3 броя наденица (аз използвах луканкови на Бони)
1 литър прясно мляко
3-4 с.л. брашно
сол
черен пипер

Приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода, но не до пълна готовност. Обелват се и се нарязват на колелца или друга форма (ако са големи). Тиквичките също се обелват и се нарязват на колелца. Посоляват се и се добавя нарязаната наденица. Всичко се полива с олио и се обърква добре в тавата, в която ще се пече. Слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, за да се запекат. През това време се приготвя сосът. За целта в тенджера се загрява малко олио и се слагат 3-4 с.л. брашно. Постепенно се добавя млякото и се бърка до сгъстяване. Добре е сосът да не се сгъстява много. Консистенцията му накрая да наподобява боза. След като е готов сосът също се овкусява с малко сол и черен пипер. Може да се добавят и копър и чесън. Огретенът се залива и се пече още 40 мин. на 200 градуса.




Коментари

Популярни публикации