Фифи торта с пресни ягоди
Този сладкиш е един от моите любими и един от първите, който се научих да правя. Всъщност това не е торта и не знам защо името му е такова, но по този начин е записан в кулинарния тефтер на майка ми. По рецепта се прави със сладко (ягоди, сливи, койсии), но този път реших да опитам да го приготвя с пресни ягоди и добавих малко шоколад.
Поводът да приготвя този десерт е успешното преминаване в четвърти клас на малката ми сестра с пълен отличен. Тъй като вече пазарите и градините се отрупаха пресни и уханни плодове (най-хубавият за мен момент от лятото), а аз отдавна се бях присетила за този сладкиш, реших, че точно това ще е десерта за деня. А ето и продуктитие за направата му.
Продукти:
2 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. мас/масло
1 ампула ванилова есенция
ок. 500 грама брашно
сладко по избор - в случая 500 грама пресни ягоди
3-4 с. л. течен шоколад (по желание)
1 ч.ч. = 200 мл
Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта и мазнината. Добавят се содата и ванилията. Постепенно се добавя от брашното и се замесва меко маслено тесто. Готовото тесто се оставя в хладилника. През това време ягодите се почистват и нарязват на половинки (ако са по-едри на четвъртинки). Сладкишът направих в стандартна тортена форма с падащо дъно, покрита с хартия за печене.
Тестото се разделя на три части - две еднакви по-големи и една по-малка. Пързо се настъргва с ренде едната по-голяма част и върху нея се разпределят половината от ягодите. Залива се с 1-2 с.л. течен шоколад. Отгоре се настъргва втората по-голяма част и се разпределят останалите ягоди + още 1-2 с.л. течен шоколад. На края се завъшва с третата - по-малката част от тестото.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. След като се извади от фурната може да се полее с още малко шоколад.
Коментари
Публикуване на коментар