Тиквички на фурна със сусам
Много обичам тиквички. Тиквичката е един от любимите ми летни зеленчуци. Обичам ги приготвени по всякакъв начин. Вкъщи обаче много рядко ги консумираме пържени, най-много веднъж в лятото. Причината е ясна - поемат много мазнина и не са особено здравословни. Това не е проблем за мен, тъй като не съм фен на пърженото като цяло. Тази рецепта за тиквички на фурна е един алтернативен вариант на пържените тиквички, който е не по-малко вкусен и най-важното - спестява се пърженето и висенето над горещия котлон. В същото време стават също толкова хрупкави и златисти. Имат и любимото ми сусамче.
Продукти:
1 кг тиквички
100 грама галета
3-4 с.л. сусам
сол
олио
За соса:
250 грама кисело мляко - 3,6%
1-2 скилидки чесън
сол, черен пипер, копър
Приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на колелца. Посоляват се и се оставят да се отцедят за около половин час. Смесват се галетата и сусамът и се прибавя малко сол. Тиквичките се овалват една по една в сухата смес и се редят върху тава покрита с хартия за печене, като леко се застъпват. Поливат се с олио и се пекат в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 30-40 минути. Сервират се толпли с чеснов сос.
Перфектни са с чаша бяло вино или студена бира. Опитайте! :)
Коментари
Публикуване на коментар