Бързо и лесно тесто за пица + два вида плънка


   Пицата е любима храна на малки и големи. Всъщност не познавам човек, който да не обича пица. По-тънка, по-дебела, затворена, вегетарианска или месна, с различни видове брашно...според вкуса.
   Напоследък вкъщи все по-рядко приготвяме пица. Това обаче беше вечерята снощи. Аз предпочитам по-тънък блат, с хрупкави краища и сочна плънка. Не обичам да слагам много продукти, за мен 2-3 подходящо комбинирани са напълно достатъчни, с чаша вино разбира се. Тъй като става тъничка правя две тави с различни плънки. Никога не повтарям напълно един и същи вид поради причината, че всеки път слагам нещо различно. Снощните бяха пица с домати, риган, маслини и пушено топено сирене и пица със сметана, наденица, гъби и лук.
   От доста време използвам едно много бързо и лесно тесто без месене. Разбира се, знам, че това не е рецепта за оригинално тесто за пица, но съм открила че за момента това ми се получава най-добре и се харесва най-много вкъщи. Пробвала съм същата рецепта, но с пълнозърнесто брашно (1:1 бяло и пълнозърнесто), а също съм слагала и семена. Винаги се е получавало добре. Затова споделям с вас рецептата.

Продукти за тестото:                                                       
1/2 кубче мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.ч. топла вода
1 яйце

* тестото, което се получава от това количество продукти е достатъчно за една тънка пица с размер на тавата 37см в диаметър (8 парчета)

Приготвяне на тестото:
   Маята се разтваря със солта и захарта, налива се 1 ч.ч. топла вода. Яйцето се разбива с 1-2 с.л. олио/зехтин, добавя се разтворената мая и брашното. Обърква се добре и се оставя да втаса на топло за около 20 минути. След като тестото втаса отново се обърква добре, за да излязат мехурчетата, които са се образували и с помощта на дървена лъжица се разстила върху намазана с олио и поръсена с брашно тава.


                                 Пица с домати, риган, маслини и пушено топено сирене                              
За соса:
200 мл обелени и пасирани домати
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
Други продукти:
200 грама почистени и нарязани маслини
200 грама пушено топено сирене (аз използвах на Родопея)

Приготвяне:
   Обелените и пасирани домати се слагат в тенджерка на котлона. Като започнат да завират се слагат подправките и се оставя 3-4 минути докато се сгъсти малко. След като соса е готов върху вече разстеленото в тавата тесто се нареждат маслините, покрива се с доматения сос и се натрошава/настъргва/нарязва топеното сирене. По желание може да се поръси с още риган. Пицата се пече ок.30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.



                                   Пица със сметана, лук, наденица и гъби




За соса:
200 мл течна готварска сметана
2 стръка зелен лук
сол и черен пипер
Други продукти:
1 луканкова наденица
250 грама гъби

Приготвяне:
   Лукът се нарязва и се слага в сметаната. Овкусява се със солта и черния пипер. Върху оформения блат се нареждат наденицата нарязана на колелца и измитите и нарязани гъби (аз сложих и пънчетата). Отгоре се намазва със сметановия сос. Пицата със сметанов сос се пече отново за ок. 30 мин. на 200 градуса.



Коментари

Популярни публикации