Шоколадов кекс с майонеза

   Още щом попаднах на този кекс тук знаех, че със сигурност ще го приготвя, тъй като аз съм любител на много шоколадовите десерти. Заинтригува ме и това, че се прави с майонеза. Като се има предвид, че майонезата се прави от яйца и олио не е толкова странно, че може да се сложи и в сладкиш. Друг е въпросът какви точно са съставките в купешката майонеза, но това е отделна тема...
   За първи път приготвих кекса с майонеза миналата седмица, но снимките не станаха особено сполучливи поради липсата на подходяща светлина. Въпреки това ще покажа снимки и от първия ми опит.



   Толкова ни хареса обаче, че вчера го забърках още веднъж. Приятелят ми дори заяви, че това вече е любимият му кекс, който съм правила. Честно казано и на мен ми е от любимите - с много наситен какаов вкус и леко влажна текстура. Не е от класическите кексове, които са по-сухи.




   Първият път го изпекох в кексова форма и гарнирах с пресни ягоди, а втория път реших да го направя в кръгла форма с падащи стени и го сервирах със сладолед и кокосови стърготини. Получи се много вкусно и по двата начина. Направих и някои съвсем малки промени спрямо оригиналната рецепта, като пропуснах содата, увеличих какаото на 50 грама и промених глазурата.
   Ето и продуктите, които ще са ви нужни за тази шоколадова експлозия:

Продукти:
2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. захар
200 грама майонеза
10 грама бакпулвер
1 ч.ч. вода
1 ампула ванилия
50 грама какао

*1 ч.ч. = 200 мл

За глазурата:
50 мл течна сладкарска сметана
50 грама черен шоколад + 1 с.л. какао

Приготвяне:
Захарта се разбива заедно с майонезата с помощта на миксер. Добавя се ванилията и водата. Брашното се пресява заедно с какаото и бакпулвера. Смесват се сухите и мокрите смеси и се бърка с люжица до гладко тесто. Шоколадовата смес се прехвърля в намазнена и набрашнена или покрита с хартия за печене кексова форма/тавичка. Аз пекох кекса в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 мин., като на 20 минута намалих градусите на 150.
   След като кекса се изпече оставяме да изстине. През това време се приготвя глазурата. За целта сметаната се загрява, но не трябва да завира и в нея се начупва шоколада, добавя се и какаото. Разбърква се добре докато се разтвори напълно и също се оставя да се охлади. Клед като и глазурата се охлади кекса се залива и се декорира по желание с ядки, плодове, кокосови стърготини. Оставя се в хладилника за 2-3 часа.




   Първият опит беше с майонеза Краси, а втория с - Белла. И с двата вида се получи добре. От значение е и какото, което се използва. За всички какаови печива аз използвам какао Dolce Prima - има много наситен вкус и аромат.


Коментари

Популярни публикации