Лесни соленки с лъжичка



   В това дъждовно време си е само за лежане с книжка в ръка, но уви аз днес пропускам книжката, защото в момента имам други, по-важни четива. Въпреки това обаче трябва и да се яде, нали? Затова днес следобед намерих малко време, за да си приготвя нещо лесно и много вкусно, което да ми даде сили за учене, а именно малките златисти соленки от старата тетрадка.
   Рецептата е изключително лесна и с продукти, които винаги се намират в хладилника. Няма го и месенето, разточването и рязането на формички. Трябва ви само една лъжичка и добър апетит. Друг път ги приготвям с обикновено бяло сирене, опитвала съм и с кашкавал. Този път реших да ги направя с пушено топено сирене, тъй като ми се намираше една опаковка, която чакаше да бъде вложена в някоя рецепта. А ето я и самата нея.

Продукти:
2 яйца + 1 за намазване
400 грама кисело мляко
1 ч.л. сода
щипка сол
1/2 кофичка олио
2 и 1/2 кофички брашно
200 грама сирене/кашкавал/топено сирене

*като мярка използвам кофичка от кисело мляко 400 грама

Приготвяне:
   Двете яйца се разбиват заедно с мазнината и щипка сол. Содата се угася в киселото мляко и се прибавя към яйцата. Слага се натрошеното или настъргано сирене и се разбърква. Постепенно се добавя брашното и се обърква лепкаво тесто. С помощта на мокра супена лъжица се загребва от сместа и се нарежда върху тава постлана с хартия за печене. Разбива се третото яйце и соленките се намазват с него. Отгоре се поръсват по желание със семена. Така оформените соленки се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.
   От това количество тесто при мен излизат 4 тави соленки, като аз използвам тавата на фурната и не препълвам лъжицата при оформянето им.






Коментари

Популярни публикации