Супа от зелен боб



   Който е разгледал по-подробно блога ми най-вероятно е забелязал, че в него преобладават сладкишите и тестените изделия. Това не значи, че не приготвям и други видове храна. Всъщност супите са едно от любимите ми ястия. Най-много обичам зеленчуковите супи, с колкото повече зеленчуци толкова по-добре, а от месните - пилешка и супа топчета.
   Имам един много мил спомен от детството, когато отидех на гости при баба ми, тя всеки път ме питаше какво по-специално искам да ми сготви. Отговорът ми винаги беше един и същ - картофена супа (и кашкавал пане, но за това друг път). Много обичак нейната картофена супа, защото беше по-различна от тази на майка ми (на мама също е много вкусна, но на баба беше друга) и всеки път я питах как я прави така. Е, след време разбрах тайната - домати. Баба ми слагаше домати/доматено пюре, което правеше картофената супа леко червеникава и много, много вкусна.
   Вкъщи винаги има някаква супа. През зимата ги хапвам много горещи с препечена филийка или с домашен хляб, а през лятото студени. Обичам едно от храненията ми за деня да е със супа. Отдавна си мислех да започна да качвам рецептите и за супите, които приготвям и ето, че откривам секцията Супички с тази вкусна супа от зелен боб. В сезона на пресните зеленчуци и подправки приготвих супичката с такива. Единствено боба и доматоното пюре ми бяха консервирани, но ако разполагате с пресни използвайте такива. В комбинация с пресен домашен хляб се получава един много вкусен, лек и ароматен обяд. Тук може да намерите и рецепта за вкусен Пълнозърнест хляб.

Продукти:
1 буркан/консерва зелен боб - ок. 500 грама
2-3 стръка пресен лук
1 морков
1 средна по големина тиквичка
100 мл доматено пюре
сол, черен пипер, червен пипер
пресен копър
ориз
вода/бульон
олио
1 яйце + 200 грама кисело мляко за застройка

*при мен водата е ок. 2-2,5 литра, като по време на варенето малко извира и е възможно да се добави още
*ако се използва домашен бульон количеството на водата се намаля, като общото количество на супата накрая отново да е ок. 2-2,5 литра

Приготвяне:
   Морковът, лука и тиквичката се почистват и нарязват на дребно. Задушават се в олиото за 2-3 мин. (не обичам да запържвам зеленчуците много). Добавя се и нарязаният на парченца зелен боб. Слага се доматеното пюре и червения пипер. Разбърква се и се налива водата/бульона+водата. Оставя се да заври. Когато супата заври котлона се намаля на най-ниска степен (при мен 1), слагат се солта и черния пипер. През това време се почиства и измива ориза (не съм го мерила но приблизително 2 малки шепи), прибавя се към супата. Супата се оставя да ври на ниска степен докато се свари ориза.
   След като супата е сварена трябва малко да изстине, за да се застрои. За целта се разбива едно яйце с 200 грама кисело мляко. Застройката се темперира, за да не се пресече след което се излива внимателно в супата. Готовата супа се подправя с пресен копър и се сервира топла.





Коментари

Популярни публикации